11 Aralık 2011 Pazar

Yalnızlık...

Yalnızlık veya yalnız kalma bir insanın boşluk duygusuyla karışık kendini dünyadan kopmuş hissetme duygusudur. Yalnızlık arkadaş eksikliğinden veya başkalarıyla birlikte olma arzusundan daha da öteye giden bir duygudur. Yalnızlık çeken insan kendisini toplumdan kopmuş hisseder. Başka insanlarla anlamlı bir iletişime girmekte zorluk çeker. Yalnızlık çeken insan içinde bir boşluk veya kopukluk hisleriyle doludur.
Yalnızlık duygusu sıradan bir yalnız olma halinden değişiktir. Bazen insanlar bilinçli olarak tek başına kalmayı tercih ederler ve yalnız olmaktan zevk alırlar. Bu yalnızlık duygusundan farklı bir durumdur. Yalnızlık duygusu istek dışı bir yalnız kalma durumundan dolayı ortaya çıkar. Yalnızlık duyan insan terk edilme, dışlanma, depresyon, güvensizlik, umutsuzluk, anlamsızlık, değersizlik ve kızgınlık duygularıyla doludur. Kendisinin hiç kimsenin sevgisine değer olmadığını düşünür, o yüzden de sosyal yaşamında zorluk çeker. Bu durum yalnızlık duyan insanın diğer insanlarla sağlıklı sosyal ilişkiler kurmasına sekte vurabilir. (Wikican)

Siz de kendinizi bu tanıma yakıştırıyorsanız yalnızsınız demektir. Bizi tanımlayan şeylerden biri de yalnızlıktır. Yazımı okumadan önce BU şarkıyı açmanız tavsiye olunur.

Hepimiz bir dönem yalnız kalmışızdır, bazılarımız hep yalnızdır. Genellikle bize koyan şey gidenin arkasından ah vah edip şimdi ne oldu lan iyimi oldu al işte yalnız kaldın demek. Bazılarımız içinse hayatta en değer verdiği kişiyi öyle veya böyle kaybeder onu özler, taki kendini yalnız hissetmeye başladığı güne kadar. Ondan sonra öyle bir alışır ki yalnızlığa hayattaki bu gerçekten zevk alır hale gelir.  Şuan birilerimiz yalnızdır. Yalnız olduğun da evde neler yapılır. Ben mesela güzel bir yemek hazırlarım kendime. Bir masa iki tabak iki kadeh ve güzel bir şarap. Her şeyi eşit bölüştürürüm. Bir kendime doldururum şarabı bir de yalnızlığıma. Bazen karşında biri varken de yalnız hissedersin. Onu düşünürsün, aklına takılır. O konuşur ama duymazsın çünkü yalnızsındır ve onu özlemişsindir.
Hayatta hep yalnızız aslında. Bir gün herkesin gittiğini düşünürsek ki bu biz gitmeden önce olursa,
o zaman hayata daha sıkı sarılırsın. Bütün zorluklarla tek başına savaşırsın. Bazılarımız bunu çok küçükken yaşar. Varlığından haberdar ama yalnız bırakılmıştır. İçinde hissetmek istediği ne varsa onu başka başka insanlarda arar durur. Yada bir kedi de yada bir çiçek de yada içki de yada İstanbul da.
Halbuki hep yalnızdır ömür boyu. Hayatlarımızdan giden insanlar için bir Fatiha okuyalım ne dersiniz.
Kaç insan vardır yalnızlığını gidermek için başka yalnızlarla tanışmak isteyen. Onları kendi yalnızlığı ile karşılaştıran.
Yalnız bazen huzurdur, bazen korkudur, bazen korktuğudur kaçtığıdır. Aslında yalnızlık arayıştır. Kendini bulma arayışı. Yalnızlık öğretir insana bilmediklerini, başka insana nasıl muhtaç olduğunu, çünkü insan sosyal bir varlıktır ve istese de kopamaz diğer insanlardan, muhtaçtır onlara. Nedeni de basittir, yaşamı değerli kılan şey onu paylaşabilmektir. Bazen insanın sığınadır yalnızlık Kaçmak ister, tek çıkış yolunun bu olduğunu düşünür. Onlara da hak verelim sayın okuyucular. Çünkü çok korkutuldular, çok incitildiler, çok kızdılar ve çok bıktılar. Bu yüzden huzuru da yalnızlıkta buldular. Fakat yalnızlıklığın şöyle bir tarafı vardır. Çok sıcakken yalnızlığın kolları size soğuk gelir. Ferahlık verir. Ama sonra sizi dondurmaya başlar devam eder ve sonunda bir şey hissedemez hale gelir ve ölürsünüz.
Yalnızlık bir çöle benzer belki de. O uçsuz bucaksız kumlar senin için bir şey ifade etmeyen ve senin de onlar için bir şey ifade etmediğin insanlardır. Ancak o çölde bir yerlerde yeşil bir vaha vardır ve o vaha insanın yalnızlığına son verecek olandır. Ancak o vahayı bulmak için önce o çölü aşmak gerekir, çünkü çöl vahayı anlamlı kılandır. Bunu yazan bir insanın akli dengesinin yerinde olup olmadığını sorgular gibisiniz farkındayım.

Ünlü bir düşünürün dediği gibi "Yalnızlık çekeni en iyi yalnızlığı yaşayan bilir." Eğer yalnızsanız ve birini arıyorsanız yalnız olan birilerini bulun. Bunun için bir gün yalnızlar partisi de verilebilir.
Bazen de yalnızlık paylaşmamaktır. Mutluluğunuzu sevincinizi üzüntünüzü. Aynaya baktığınız da sadece kendinizi görürsünüz. Bir başkasına baktığınızda ise onun gözlerin de ki sevgiyi korkuyu endişeyi mutluluğu sevinci üzüntüyü görebilirsiniz. Ve onunla paylaşırsınız her şeyinizi.  Bu kötü oldu. Siz siz olun çok fazla yalnız kalmayın. Çünkü yalnızlık sadece size özel bir şey değildir.

Yalnız olanlar için bir şarkı daha ŞARKI

Hepiniz iyi bakın kendinize.

Sevgi ve Muhabbetle.


0 yorum:

Yorum Gönder